Tuinaannemer in Blaricum

Leestijd: 4 minuten

Bij aanvang van de 21e eeuw heeft de tuinbouwsector een groei gekend waar andere sectoren om zouden smeken. Overal schoten tuinaannemers als paddenstoelen uit de grond. Ze hadden hun sporen reeds verworven door werkervaring of studie en gooiden hun geluk op de vrije markt.

Grote werkbussen en geremde aanhangwagens, bladblazers en maaimachines,  je ziet en hoort ze nu overal. Uw tuinaannemer verhoogt uw comfort en zorgt ervoor dat uw tuin de juiste ingeleide is en blijft naar uw woning.

Onze maatschappijstructuur is dusdanig veranderd van een eerder conventioneel gezinspatroon naar een op hoog tempo presterende bevolking waarbij het gros tweeverdieners zijn.

Beide ouders gaan werken en hebben over het algemeen flinke ambities. De bredere financiële speelruimte zorgen ervoor dat de tuin ook een evidentie lijkt om in te investeren. Ze is en blijft ten slotte het verlengde van uw woning.

De forse expansie in vastgoedprijzen zorgde er ook voor dat de investering in een volledig aangelegde tuin naar moderne normen slechts 5 tot 8% bedraagt van de waarde van de totale woning en kavel en de verkoopprijs van uw huis met 10 tot 15% kan doen stijgen. Dus investeren in uw tuin, is investeren in uw vast kapitaal! En daarbovenop verhoogt u het esthetische karakter van uw paleisje met een onschatbare waarde!

Ook banken hebben dit gesnapt en grote holdings schrikken er nu niet meer voor terug om leningen uit te schrijven voor de aanleg van uw tuin. Onder de noemer renovatiewerken kan u voordelig aan de nodige middelen geraken om een tuinarchitect/ -aannemer in te schakelen.

Ook iedereen lijkt met tuinen bezig te zijn na de werkuren.

Omdat er geen hoge vereisten benodigd zijn om als zelfstandige tuinaannemer aan de slag te gaan, neemt het aantal zelfstandige in bijberoep (zonder kwartaalaangifte) toe. Zij onderhouden voornamelijk tuinen.

Dit in de avond uurtjes, op zaterdagen of woensdagmiddagen. Dit kan uw tuinman zijn of worden. De persoon die, net als de poetsvrouw, uw woonomgeving toonbaar houdt tegen aantrekkelijke prijzen. Wat mij opvalt bij het bekijken van dergelijke tuinen is dat alle vaste aanplant keurig wordt onderhouden. Weinig of geen onkruid, netjes geknipte gazonkanten en geschoren hagen. Wat mij daarnaast opvalt als ik naar de heesters en bomen kijk, is veel dood hout, klimop tot in top van de kruin, ongebalanceerde vormen, ziektes, en nog veel meer.

Als gevolgtrekking kun je stellen dat de echte tuinaannemer zich onderscheidt door deskundigheid op alle vakgebieden binnen de tuinbouw. Een tuinaannemer zorgt voor het gehele palet aan noden voor de tuin. Het ontwerpen van de lijnen en beplantingen, het aanleggen van opritten en paden, het aanbrengen van inrijpoorten, het beplanten, beregenen, de tuinverlichting, vijvers, mechanische onkruid- en ziektebestrijding. Van A tot Z. Een tuinaannemer trekt ook onkruid uit en steekt ook graskanten af maar de manier waarop zal elementair afwijken!

De prijs ook, zult u zich afvragen? Het uurtarief is hoger, laten we zeggen haast het dubbele. Echter kan door efficiëntie en hogere investeringsgraad (dus meer machines en materialen) die vraag nog eens beter beken worden.

Wat is wijs?

De praktijk leert dat mensen met grotere tuinen (>1000m²) er goed aan doen wekelijks of om de 14 dagen een tuinier aan te stellen voor basisonderhoud. Mijn advies zou dan ook zijn om 2-jaarlijks een tuinaannemer/snoeier langs te laten komen voor gespecialiseerde werken, afhankelijk van de structuur en beplanting in uw tuin (hoge bomen, hagen, snoeivormen)

Mensen met een kleinere tuin/stadstuin doen er goed aan om een tuinier aan te stellen om hun tuin te onderhouden. Zomer- en winter snoei als basisonderhoud.

Het moge duidelijk zijn dat bij een gehele her-aanleg (als u wat meer wil dan gazon met een haag) het zeer vruchtbaar is een tuinarchitect/tuinaannemer onder de arm te nemen. Deze vakmensen zijn opgeleid in de kunst om vorm te geven met planten. Net zoals een interieurarchitect dit doet met harde materialen. Het verschil in esthetiek is onvergelijkbaar.

Vernieuwing

Ook in onze branche zijn enorme gradaties in kwaliteit. Samen met de groei van de sector is ook de norm omhoog gegaan. Enorm veel nieuwe producten overspoelen de markt, nieuwe planten, materialen en nieuwe concepten. Als tuinaannemer moeten wij ons toewijden om op de hoogte te blijven van deze vernieuwingen zodat wij u probleemloos update kunnen houden.

De keuze aan tuinstijlen is legio daar de tuinkunst even oud is als de ontwikkelde mens. Toch is de tuin van de 21e eeuw een klasse apart. De Engelse en Franse tuinstijlen hebben hun strepen verdiend en zijn nog steeds fenomenaal.

De nieuwe tuin is een tuin waarin design nog veel meer de heerschappij heeft gekregen. De tuin van de jaren 60 en 70 was vooral een collectietuin. Een enorme diversiteit aan beplanting diende als fundering van het concept.

Vandaag is vorm de hoeksteen van het concept. Het uitgangspunt is en blijft de woning. Haar vorm en gezichtspunten zorgen ervoor dat de keuze van tuinstijl reeds veranderd. Daarbij moeten wij als tuinaannemer ons in uw woonsituatie inleven. Vanuit de woning kijken we in de tuin en proberen we met sterke lijnen interessante bezienswaardigheden in uw tuin te benadrukken. Van het achterliggende landschap tot een fantastische treurwilg of een beeldhouwwerk. Want wees gerust, een tuin is een enorme magneet voor uw ogen. Als uit deze ruimte alles wordt gehaald wat mogelijk iss dan zijn die wintermaanden ineens zo grauw niet meer en is het toch aantrekkelijk om naar buiten te kijken. Ook in de zomer is het fantastisch niet alleen gazon in de tuin te hebben. In de zomer is intimiteit en kleur van groot belang.

Maar wat kost het nou allemaal?

De prijzen voor een tuinaannemer zijn afhankelijk van de bedrijfsstructuur. Een bedrijf met meer werknemers, levert snellere service en rekent soms iets hoger uurloon. Ook blijken de prijzen sterk te verschillen per regio of stad. Afhankelijk van de vastgoedprijzen en aanbod aan tuinaannemers. Kijk dus gerust rond in uw provincie!

Een uurloon van een tuinaannemer schommelt gemiddeld van 55/u tot 65/u. Tuinaanlegbedrijven die veel bestratingswerken doen, rekenen ongeveer 55/u tot 65/u.

Dit is een richtprijs exclusief uurlonen voor het ontwerpen, machinekosten, transportkosten, afvalverwerkingskosten. Sommige bedrijven hanteren een verschillend uurtarief voor verschillende activiteiten bv. onderhoud 55/u, aanleg 65/u en ontwerpen 75/u.

Uw tuin laten ontwerpen en aanleggen kost het volgende als u niet wil besparen en een perfect concept ondersteunt:

ontwerp:     2/ m²
aanleg kleine tuin:       450 / m²
aanleg grote tuin:       150 / m²

Deze prijzen zijn uiteraard veranderlijk en afhankelijk van uw wensen.

Om die reden ga ik in tegen het stigma dat het aanleggen van uw tuin onbetaalbaar is. Het is vast en zeker de moeite om 10% van de aankoopprijs van uw woning te investeren in de tuin ten einde haar verkoopbaarheid en waarde te verhogen. Een tuin kan worden aangelegd in alle prijsklassen, ook tuinarchitectuur kan in alle prijsklassen!

Hoe meer u bereid bent te investeren, hoe meer het uiteindelijke resultaat uw verwachtingen zal overtreffen!! Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan!