Zo moet je kunstgras leggen

Leestijd: 5 minuten

Kunstgras is een mooi, onderhoudsvriendelijk alternatief voor natuurlijke gazons en wordt steeds populairder in zowel residentiële als commerciële omgevingen. Het installeren van kunstgras is een eenvoudig proces dat iedereen kan voltooien met het juiste gereedschap. In dit artikel laten we u de vier basisstappen zien voor het leggen van kunstgras: de grond voorbereiden, het gebied afbakenen, het basismateriaal leggen en de grasmat leggen. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kunt u jarenlang een aantrekkelijk oppervlak creëren. Voorbereiding van de grond omvat het verwijderen van bestaande graszoden of vegetatie voordat het oppervlak wordt geëgaliseerd en indien nodig een onkruidbarrière wordt toegevoegd. Door het gebied af te bakenen, zorgt u ervoor dat uw gras perfect in uw aangewezen ruimte past. Door een laag basismateriaal aan te leggen, krijgt uw gazon wat structuur en zorgt het voor de afvoer van eventueel water dat zich er bovenop ophoopt.

Kunstgras

Kunstgras is steeds populairder geworden in huizen in het hele land vanwege het lage onderhoud en de realistische uitstraling. Als u een fris, groen gazon aan uw huis wilt toevoegen zonder u zorgen te hoeven maken over water geven of maaien, kan kunstgras de perfecte oplossing zijn. Het aanleggen van kunstgras lijkt misschien een hele klus, maar dat hoeft het niet te zijn. Met deze simpele stappen leer je in een mum van tijd kunstgras leggen! Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat u het gebied hebt voorbereid door bestaande vegetatie op te ruimen en de grond te egaliseren voordat u een onkruidbestendig membraan legt dat het bodemvocht vasthoudt. Zodra dit is gebeurd, rolt u uw grasmat uit en gebruikt u een scherp mes of een schaar om deze indien nodig in stukken te snijden. Je hebt ook speciaal plakband of clips nodig om de randen van je grasmat aan elkaar te bevestigen.

Meet het gebied

Het creëren van een weelderig, groen gazon met kunstgras is een aantrekkelijke en gemakkelijke manier om een erf of tuin op te fleuren. Voordat u het kunstgras legt, is het belangrijk om de oppervlakte op te meten om te bepalen hoeveel materiaal nodig is voor het project. Door het gebied correct te meten, weet u zeker dat er voldoende gras wordt gekocht om de klus zonder onderbrekingen te klaren.

Om te beginnen met meten voor kunstgras, begint u met het schetsen van een ruw diagram van het oppervlak dat moet worden bedekt. Gebruik vervolgens een meetwiel of meetlint en verdeel elke sectie in hanteerbare vierkanten of rechthoeken en noteer hun afmetingen op papier. Zodra al deze metingen zijn uitgevoerd, telt u ze bij elkaar op om een geschat aantal vierkante meters te krijgen van het gebied dat wordt bestreken. Dit nummer kan dan worden gebruikt bij de aanschaf van voldoende materiaal voor installatiedoeleinden.

Stap 1: Bereid de grond voor

Het voorbereiden van de grond is een cruciale stap bij het leggen van kunstgras. Als u de tijd neemt om het oppervlak goed voor te bereiden, zorgt u ervoor dat uw nieuwe grasmat bestand is tegen slijtage. Eerst moet u het gebied meten waar uw nieuwe gras zal worden geïnstalleerd en de grenzen markeren met spuitverf of bamboestokken. Vervolgens is het belangrijk om alle bestaande vegetatie en puin uit het gebied te verwijderen voordat u aan de grond begint te werken. U wilt ongeveer 10 centimeter graven en eventuele lage plekken opvullen met grond, zodat uw basis gelijk en waterpas is. De ondergrond is dan ongeveer 10cm onder het maaiveld. Gebruik indien nodig een schep of hark om ervoor te zorgen dat het vlak is voordat u doorgaat naar de volgende stap van het installeren van uw kunstgras.

Stap 2: Gebied afzetten

De tweede stap bij het aanleggen van kunstgras is het afzetten van het gebied met bijvoorbeeld bamboestokken. U moet een bamboestok in elke hoek van het gebied zetten en er een touwtje of draad tussen binden. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat u de vorm van uw gazon behoudt terwijl u doorgaat. Bovendien beschermt het andere gebieden tegen stenen of vuil dat tijdens de installatie kan worden verplaatst. Zorg ervoor dat u zachte banden gebruikt om bestaande planten aan de rand van uw project niet te beschadigen. De stokken moeten stevig worden ingeslagen, maar zorg ervoor dat u ze niet te diep slaat, aangezien dit het risico kan lopen ondergrondse nutsleidingen te beschadigen. Het afzetten van het gebied kan helpen om een visuele referentie te bieden voor waar uw gazon zich bevindt en het voor u en anderen die aan het project werken gemakkelijker maken om binnen die grenzen te blijven terwijl ze hun taken uitvoeren.

Stap 3: Basislaag aanbrengen

Nu je het terrein hebt voorbereid, is het tijd om een zandlaag aan te brengen. Dit is een belangrijke stap omdat het ervoor zorgt dat uw kunstgras er natuurlijk uitziet en comfortabel aanvoelt. Het aanbrengen van een zandlaag is niet moeilijk. Hier is hoe je het moet doen:

Je brengt een laag van ongeveer 5cm zand aan die je egaal en waterpas moet maken. Zodra al het zand op zijn plaats ligt, moet je het verdichten. Dat doe je met een trilplaat. Als je geen machine hebt om het aan te trillen kan je het ook aanlopen/aanstampen met je voeten of goed nat spuiten.

Nu het zand is verdicht ga je het egaliseren. Dat doe je door met een waterpas het zand vlak te speren en zo alles gelijkmatig te verdelen. Als je dit hebt gedaan plaats je een stabilisatiedoek zodat je kunstgras beter blijft liggen en onkruiden van onderaf worden tegengehouden.

Stap 4: Plaats kunstgras

Het plaatsen van je kunstgras is een secuur klusje. Zorg dat je minimaal met z’n tweeën bent. Rol nu heel voorzichtig je kunstgras uit en sijd het op maat. Let op de vleug tijdens het leggen. Als je stukken moet lijmen zorg dan dat de vleug in dezelfde richting ligt.

Voor het snijden van kunstgras kan je het beste een tapijtmes gebruiken. Dat is een stanleymes met een haakje. De randen die je moet lijmen moet je proberen zo recht mogelijk af te snijden zodat je ze naadloos kunt plakken. Als je dit goed doet zie je de naden niet meer terug.

Veilige randen en naden

Het creëren van een veilige rand en naad is een belangrijke stap bij het leggen van kunstgras. Kunstgras is een veilig en onderhoudsvriendelijk alternatief voor echt gras, maar het is zo goed als de installatie ervan. Om ervoor te zorgen dat uw kunstgras jarenlang goed blijft liggen, moet u de randen en naden van uw gazon goed vastzetten. Hier zijn enkele tips om precies dat te doen.

Gebruik eerst speciale graspennen langs de omtrek van uw gazon en zorg ervoor dat deze stevig onder de kunstgrashalmen zit. Dit voorkomt dat uw grasmat na verloop van tijd verschuift als gevolg van het weer of andere externe krachten. Verspreid vervolgens het overtollige zand dat tijdens de installatie is gebruikt over uw gazon om extra bescherming te bieden tegen verschuiven en uitglijden. Het voordeel van dit zand is dat de grassprieten beter overeind blijven staan.

Voltooi en geniet

Kunstgras leggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Met de juiste voorbereiding, materialen en gereedschappen krijg je de klus in een mum van tijd geklaard. Het mooiste is dat als je eenmaal klaar bent met het leggen van het kunstgras, je nog jaren achterover kunt leunen en genieten van je harde werk.

Zodra uw grasmat is neergelegd en op zijn plaats is vastgezet, gebruikt u een borstelbezem om de grassprieten op te borstelen zodat ze rechtop staan.

Conclusie: Kwaliteitsinstallatie is de sleutel

De conclusie van onze gids voor het leggen van kunstgras is dat een kwaliteitsvolle installatie essentieel is. Door kunstgras op de juiste manier aan te leggen, kunt u ervoor zorgen dat het er mooi uitziet en vele jaren meegaat. Het is belangrijk om de tijd te nemen om verschillende soorten gras te onderzoeken en een product van hoge kwaliteit te vinden, en om een professionele installateur in te huren die weet hoe hij het op de juiste manier moet leggen. Investeren in een goed aanlegproces zorgt ervoor dat uw kunstgras er realistisch uitziet en jarenlang mooi blijft.

Bovendien moet u er altijd voor zorgen dat u alle instructies opvolgt die mogelijk bij het product of van de fabrikant of installateur zijn geleverd. Wees ten slotte voorzichtig bij het selecteren van een installateur – zoek online naar beoordelingen of vraag familie en vrienden of ze iemand kennen die ze zouden aanbevelen. Door kwaliteitsmaterialen te kiezen in combinatie met ervaren installateurs, haalt u gegarandeerd het maximale uit uw kunstgrasproject.